Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, ο συντονισμός είναι η βάση της θεραπείας μέσω του ήχου και της μουσικής, επειδή η αρχή στην ακουστική του συντονισμού δεν ισχύει μόνο για τα όργανα μουσικής αλλά και για το ανθρώπινο σώμα. Όταν τα κύματα ήχου εισέρχονται στο σώμα, τα υγιή κύτταρα αρχίζουν και αυτά να δονούνται και προσπαθούν να επαναφέρουν και να ενδυναμώσουν την κατάσταση υγείας.
Η μεταβίβαση των κυμάτων ήχου καθίσταται δυνατή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σώματος σε νερό. ΄Έτσι, ο στόχος της θεραπείας μέσω του ήχου είναι, να ελευθερώσει δονητική ενέργεια και να την μεταφέρει. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα και η ψυχή του ανθρώπου μπορούν να υποστηριχθούν και να γιατρευτούν.
Η ηχοθεραπεία έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα αλλά και στις παραδόσεις άλλων λαών της Ανατολής π.χ.στην Ινδία, Κίνα και στο Θιβέτ.
Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τη μουσική για θεραπευτικούς σκοπούς. Υπάρχουν αναφορές μεγάλων θεραπευτών στην αρχαία Ελλάδα, που μπορούσαν να θεραπεύσουν τον ασθενή παίζοντας τη λύρα τους με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Ο Αριστοτέλης παρατήρησε ότι το άκουσμα του φλάουτου διέγειρε τα συνναισθήματα και χαλάρωνε τη συσσωρευμένη ένταση. Ο Πυθαγόρας αναφέρει ότι υπάρχει ισχυρός δεσμός ανάμεσα στον ήχο και στις αισθήσεις και ότι η μουσική ωφελεί ιδιαίτερα την υγεία όταν χρησιμοποιείται με τον κατάλληλο τρόπο. Για τους Ινδούς «το σύμπαν δημιουργήθηκε από ένα ηχητικό ερέθισμα που πηγάζει από τα βάθη του χάους» το Ωμ θεωρείται για τους Ινδουιστές ο ήχος της δημιουργίας του κόσμου. Κάποιοι θεωρούν πατρίδα της ηχοθεραπείας το Θιβέτ, όπου εδώ και αιώνες οι ντόπιοι χρησιμοποιούν ορισμένους ήχους για να θεραπεύσουν ασθένειες. Στα μοναστήρια του Θιβέτ μοναχοί «θεραπεύουν» σωματικές ασθένειες παίζοντας ηχογαβάθες, γκόνγκ και διάφορα άλλα κρουστά σε έναν ορισμένο τόνο.